Cantargia rapporterar positiva säkerhetsdata från kliniska studien CIRIFOUR med nadunolimab i kombination med pembrolizumab
Cantargia AB redovisade idag uppdaterade interimsdata från första delen i kliniska fas Ib-studien CIRIFOUR. Femton cancerpatienter som slutat svara på behandling med så kallad immuncheckpoint-hämmare gavs nadunolimab som tillägg till Keytruda® (pembrolizumab) med primära målet att utvärdera säkerhet. Resultaten visar en mycket god säkerhetsprofil och enbart en behandlingsrelaterad grad 3-biverkan observerades. Eftersom en tredjedel av patienterna fortfarande behandlas, planeras effektdata rapporteras under Q2 2022. Nästa del i CIRIFOUR kommer att utvärdera denna kombination med cellgifter i icke-småcellig lungcancer (NSCLC).
”Det är uppmuntrande att de två immunterapierna nadunolimab och pembrolizumab kan kombineras på ett säkert sätt. Dessa resultat öppnar upp för flera intressanta möjligheter och under tiden som effektdata mognar, ser vi fram emot att påbörja utvärderingen av tillägg av cellgifter till denna kombination,” sa Göran Forsberg, VD på Cantargia.
Nadunolimab, en antikropp som binder interleukin-1 receptor accessory protein (IL1RAP), är Cantargias huvudprojekt. CIRIFOUR, en klinisk fas Ib-studie som genomförs i USA, utvärderar nadunolimab med pembrolizumab i cancerpatienter som slutat svara på tidigare behandling med immuncheckpoint-hämmare. Idag redovisas en god säkerhetsprofil för denna kombination.
Totalt 15 patienter med huvud- och halscancer, NSCLC eller malignt melanom har rekryterats till första delen i CIRIFOUR som utvärderar säkerhet av 5 mg/kg nadunolimab som tillägg till pembrolizumab i patienter som slutat svara på så kallad immuncheckpoint-hämmare. Säkerhetsresultaten är mycket uppmuntrande med enbart en patient som uppvisar en behandlingsrelaterad biverkning av grad 3 (febril neutropeni). Inga patienter har avslutat behandlingen till följd av biverkningar. Sista patienten i studien påbörjade behandling i augusti 2021 och fem patienter står fortfarande på behandling i studien. Bland dessa har två patienter fått behandling i över 31 veckor och ytterligare två i över 49 veckor. Effektanalyserna är ännu inte mogna, men planeras redovisas under Q2 2022. Biomarkörsanalyser av tumörbiopsier och blodprover pågår.
Den goda säkerhetsprofilen som rapporterats från CIRIFOUR ligger till grund för vidare utvärdering av ytterligare behandlingar tillsammans med kombinationen av nadunolimab och pembrolizumab. CIRIFOUR kommer därför att expanderas för att studera säkerhet, biomarkörer och effekt av denna kombination med carboplatin/pemetrexed i icke-skivepitel NSCLC som första linjens behandling. Behandlingen i denna nya arm förväntas påbörjas under Q1 2022.
För ytterligare information kontakta
Göran Forsberg, VD
Telefon: +46 (0)46-275 62 60
E-post: goran.forsberg@cantargia.com
Denna information är sådan som Cantargia AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 3 februari 2022 kl. 09.30 CET.
Om Cantargia
Cantargia AB (publ), org. nr 556791–6019, är ett bioteknikbolag som utvecklar antikroppsbaserade behandlingar för livshotande sjukdomar och har etablerat en plattform baserat på proteinet IL1RAP, involverat i ett flertal cancerformer och inflammatoriska sjukdomar. Huvudprojektet, antikroppen nadunolimab, studeras kliniskt i kombination med cellgifter eller immunterapi med primärt fokus på icke-småcellig lungcancer och bukspottkörtelcancer. Positiva interimsdata från kombination med cellgifter indikerar en högre effektivitet än vad som förväntas med enbart cellgifter. Cantargias andra projekt, antikroppen CAN10, behandlar allvarliga autoimmuna/inflammatoriska sjukdomar, med initialt fokus på systemisk skleros och hjärtmuskelinflammation.
Cantargia är listat på Nasdaq Stockholm (ticker: CANTA). Mer information om Cantargia finns att tillgå via www.cantargia.com.
Om nadunolimab (CAN04)
Antikroppen CAN04 binder starkt till dess målmolekyl IL1RAP och fungerar genom inducering av ADCC och blockering av IL-1α- och IL-1β-signalering. CAN04 kan därmed motverka IL-1-systemets bidrag till en immunsuppressiv mikromiljö i tumörer liksom utvecklandet av resistens mot cellgiftsbehandling. CAN04 undersöks i flertal pågående kliniska studier. I fas I/IIa-studien CANFOUR, undersöks första linjens kombinationsbehandling med standardcellgifter för patienter med PDAC (gemcitabin/nab-paclitaxel) eller NSCLC (gemcitabin/cisplatin) (NCT03267316). Positiva interimsdata för kombinationsterapierna visar långvariga responser eller pseudoprogression hos patienter med PDAC vilket ger iPFS på 7,2 månader i median och en överlevnad på 12,7 månader i median. Högre effekt observerades även i NSCLC-patienter med en PFS på 7,2 månader i median. Responsfrekvens på 53% observerades i patienter med icke-skivepitel NSCLC, med ännu högre responser i patienter som tidigare behandlats med pembrolizumab. Dessa resultat visar högre effekt jämfört med vad som förväntas med enbart cellgifter. CAN04 undersöks med cellgifter även i fas I-studien CAPAFOUR med FOLFIRINOX i första linjens behandling av metastaserande PDAC (NCT04990037), och i två ytterligare kliniska studier, CESTAFOUR (NCT05116891) och TRIFOUR (NCT05181462), i andra cancerformer såsom gallgångscancer, tjocktarmscancer och trippelnegativ bröstcancer. CAN04 utvärderas även med immunkontrollhämmaren pembrolizumab, med eller utan cellgifter, i fas I-studien CIRIFOUR (NCT04452214).